Eseménynaptár

Várfalva Községi Napok és Hagymafesztivál 2019
Várfalva Községi Napok és Hagymafesztivál 2019

2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés

 

 

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozókat több mint 500 állampolgár részvételével, akik közül 28 Sárkeresztes (Magyarország), 26 Kisbágyon (Magyarország), 27 Farmos  (Magyarország), 26 Balatonakali (Magyarország), 18 Lochristi (Belgium) lakosai.

 

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne Moldovenești (Várfalva) Románia volt, 2019. augusztus 30. és 2019. szeptember 1. között.

 

Részletes leírás:

 

2019. augusztus 30-án a történt a rendezvény megnyitása, a külföldi résztvevők megérkezése és elszállásolása, a testvértelepülések bemutatása, a Várfalvi Falumúzeum felavatása, Európa jövőjéről szóló kerekasztalbeszélgetés, népzenei előadások és néptánc volt.

 

2019. augusztus 31-én kis helyi kirándulásokat szerveztünk Várfalva községhez tartozó falvakban, Európai Kertjeiben. Bemutatatásra kerültek a környék falvai, a második világháború emlékművei, templomok, illetve az újonnan feltárt régészeti hagyatékok. Sport és kulináris versenyeken vehettünk részt. Panelbeszélgetést szerveztek Közös történelmünkről Európában, tartalmas beszélgetésekkel. Később esélyünk adódott az Európai Parlamenti választások eredményeit is megvitatni, a különböző országok résztvevőinek véleményét meghallgatni. Este Parno Grast, illetve Dancs Annamari és Kádár Szabolcs könnyűzenei koncertjeiken buliztunk.

 

2019. szeptember 1-én, vasárnap, együtt mentünk templomba. A szertartások után részt vettünk egy tematikus beszélgetésen Európa felépítéséről és az ehhez történő hozzájárulásunkról. Délután kirándulgattunk és a környéken sétáltunk majd megpihentünk. Este egy szabad beszélgetés volt Európa jövőjéről, aminek részévé tettük a hétvégi tapasztalatokat is.

 
10.30.2019
Várfalva községi napok és Hagymafesztivál 2019
Várfalva községi napok és Hagymafesztivál 2019

Ha augusztus, akkor községi napok! Idén augusztus 30-szeptember 1 között,  hetedik alkalommal lesz megszervezve a Várfalva Községi Napok és Hagymafesztivál.

A program fő célja egy olyan ünnepi alkalom megszervezése, amelyen érvényesül az az akarat, hogy a közösség ne csak a hétköznapok rendjén legyen együtt, hanem ünnepi alkalmakkor is, amikor megpihenhet, kikapcsolódhat a község apraja-nagyja. Mivel testvértelepülési kapcsolatokat ápolunk határon túli településekkel, ök is meghívást kapnak erre a számunkra fontos eseményre. A rendezvény tevékenységeinek sokszínűsége  még egy lehetőség  a vidékre jellemző hagyományok és a kultúra ápolására, valamint a generációk közötti kapcsolat megteremtésére és megtartására.

Sikeresen pályáztunk az „Európa a polgárokért” nevet viselő pályázati kiírásra, melynek az a célja, hogy az Európai Unió tagországainak polgárai ápolják és fent tartsák a köztük levő kapcsolatot, barátságot.

Az előző évekhez hasonlóan, idén is úgy próbáltuk összeállítani a műsort, hogy ki-ki találjon számára megfelelőt.

Szeretettel hívjuk és várjuk a község falvainak minden lakóját!

                                               Marginean János, plogármester

10.07.2019
Sportrendezvények a Várfalva községi napok keretén belül
Sportrendezvények a Várfalva községi napok keretén belül

A Községi napok szerves része a focibajnokság. Idén először került megrendezésre bicikliverseny, amelyen  a község gyermekei lelkesen vettek részt. A jelentkező 18 gyerek és fiatal három kategóriában biciklizte le a számára kijelölt  távot.  A résztvevők nem csak ügyességükről hanem a sport iránti szeretetükről is tanúbizonyságot tettek. 

A focibajnokságon nyolc csapat indult, kiknek tagjai a tőlük megszokott lelkesedéssel vettek részt a várfalvi iskola udvarán lejátszott mérközéseken. 

A két sportrendezvény által  körülbelül száz aktív résztvevőt sikerült megmozgatni, reméljük jövőre többen kedvet kapnak a sportolásra. 

Köszönjük Nagy András tanár úrnak a a sporttevékenységek lebonyolításában nyújtott segítséget. A sportrendezvények főtámogatója a Communitas Alapítvány volt. 

09.24.2018
02.07.2018