Biserica de lemn din Bădeni

Biserica de lemn din Bădeni

Biserica de lemn din Bădeni, comuna Moldovenești, județul Cluj, datează din anul 1765. Biserica are hramul „Sfântul Nicolae” și se află pe lista monumentelor istorice din județul Cluj.

La 7 km după ieșirea din municipiul Turda, spre Alba Iulia, se ramifică șoseaua spre satul Bădeni, localitate așezată pe afluentul cu același nume al Arieșului. Descoperiri arheologice importante permit atestarea unor forme de viețuire încă din epoca bronzului.

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae”, monument de arhitectură, se află în partea de nord a așezării. Biserica este clădită din bârne de brad, pe o temelie de piatră, Edificiul a fost înălțat spre mijlocul secolului al XVIII-lea. Planimetria este cea comună zonei: absida altarului pentagonală decroșată, naos și pronaos rectangular, turnul ridicat peste pronaos. Intrarea se face pe latura sudică în naos. Pronaosul este tăvănit,iar naosul și parțial absida altarului sunt acoperite cu câte o boltă semicilindrică din scândură. Cafasul a fost adăugat în 1871.

Edificiul a suferit o serie de transformări exterioare, cum ar fi închiderea galeriei turnului, înlocuirea învelitorii cu tablă, tencuiala exterioară.

În absidă se păstrează fragmentar pictura murală datată pe boltă cu cifre arabe în 1765, realizată de un artist talentat, având un desen sigur și viguros. Pictura tâmplei aparține unui alt pictor din a doua jumătate a veacului al XVIII-lea, care mai păstrează în stilul său unele elemente de tradiție brâncovenească. Naosul conservă o parte din pictura murală, în special pe bolta cilindrică. Mai multe icoane pictate pe sticlă provin din centrul de pictură de la Nicula.