Biserica unitariană din Moldovenești

Biserica unitariană din Moldovenești

Valea Arieșului este una din cele mai importante puncte logistice ale Transilvaniei, în special zona râului, unde acesta iese din defileu: Moldovenești, Plăieși, Bădeni. Această micro-zonă și-a câștigat importanța încă din preistorie, datorită faptului, că se află pe traseul de transport al aurului din Munții Apuseni. Cele mai bune argumente pentru această afirmație sunt: existența castrului roman de la Turda, dar și construcția primului centru de comitat din Transilvania,  pomenit în sursele scrise (1075), pe dealul de deasupra satului Moldovenești.
            Primele cercetări arheologice reale și documentate în această zonă au fost efectuate de baronul Jósika, care la începutul secolului al XX-lea descoperă în satul Moldovenești, în curtea conacului un cimitir timpuriu, datat pe baza inventarelor funerare pe parcursul secolelor XI-XII, denotând existența unui sat al populației ce deservea centrul de comitat. Dacă în viitorul apropiat cercetările arheologice ale acestei micro-zone se reiau, cu siguranță vor fi descoperite mai multe asemenea așezări, care jucau un rol extrem de important în existența nucleului administrativ medieval din zona cetății.
            Biserica unitariană de la Moldovenești a intrat în atenția specialiștilor mai ales datorită portalului romanic de secol XIII pe latura sudică a navei acestuia. Teoria de bază era, că primele faze ale acestei biserici au servit ca centru arhidiaconal al castrului regal de pe cetate. Cercetările arheologice întreprinse pe parcursul lucrărilor de reabilitate au infirmat această teorie, datorită descoperirii unei abside cu închidere patrulateră în interiorul bisericii actuale. Aceasta, după plan și modalitate de execuție se poate data cel mai timpuriu pe prima jumătate a secolului al XIV-lea, așadar, elementul decorativ extrem de important al bisericii actuale poate proveni de fapt dintr-o altă biserică a cărei urme se pot găsi pe dealul Cetății.

Dr. CSÓK Zsolt, arheolog expert
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj